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19 April 2018

Corporate Finance Division

The Securities and Futures Commission
35th Floor, Cheung Kong Center

2 Queen’s Road Central

Hong Kong

BY E-MAIL AND BY POST

Dear Sirs,

Submission to Consultation Paper on proposed amendments to the
Codes on Takeovers and Mergers and Share Buy-backs

The Chamber of Hong Kong Listed Companies is pleased to submit its views towards the
consultation paper on proposed amendments to the Codes on Takeovers and Mergers and
Share Buy-backs.

Our views expressed here as spelled out in the following are related to those questions where
we have opinions on. For questions that we do not address here, we are in general
agreement.

Q1. Do you agree with the proposals regarding parties’ dealings with the Executive, Panel
and Takeovers Appeal Committee? If not, please give reasons.

The wordings in the new section 5.2 read, “A person dealing with the Executive or to whom
enquiries or requests are directed must provide true, accurate and complete information.”
We agree to the spirit of this but the devils are in the details and in how the wordings are
interpreted. When a person responds to enquiries or requests from the Executive, his
responsibility should be fulfilled once he provides the information that is pertained to the
specific enquiries and requests and that is true, accurate and complete at that time.
Particularly for the completeness requirement, it is only reasonable that the person is
expected to provide information within the realm of the specific enquiries or requests but
not in an open-ended manner. To require the person to perform the latter would be
impractical. Indeed, even statutory obligations normally have clear-cut time limit. Besides,
the aforesaid ongoing obligation shall be subject to the carve-out of the legal privileged
information and other secrecy information preserved by law.

Q2. Do you agree with the proposal to add new sections 7.2 and 13.12 to the Introduction
to the Codes and to amend section 13.10 to the Introduction to the Codes? If not, please
give answers.
Q3. Do you agree with the new proposal regarding compensation rulings? If not, please
give reasons.
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While we appreciate the intents and purposes of these additions, we just want to share our
views that any compliance or compensation rulings made under the Takeovers and Mergers
Code, which is a voluntary code, are non-enforceable. Non-compliance of those rulings would
not result in an infringement of the law, and so the effects of these rulings are doubtful. The
Executive may need to resort to the Securities and Futures Ordinance for any rulings to be
enforceable.

Q.5 Do you agree with the proposal to amend the definition of associate and the
consequential amendments? If not, please give reasons.

We agree that the definition of associates should be reasonably narrowed and made
consistent with that of “persons acting in concert”.  Activities conducted by persons acting
in concert would have to be disclosed in any event and that would ensure activities
undertaken by associates under the new definition would be disclosed as well.  As such, the
level of transparency would not be compromised. We also note that the main purpose of
defining “Associates” is for disclosure of dealing and if so, we propose to align the definition
of “Associates” with that of “persons acting in concert” so that only the offerors and persons
acting in concerts with the offerors are required to disclose their dealings under the Takeovers
Code but not other Associates as currently defined. As regards the options and if our
proposal is not accepted, we support option (1).

Q.7 Do you agree that the voting threshold for whitewash waivers should be increased from
50% to 75%? If not, please give reasons.

We do not agree that this threshold be raised to 75% as that would be a far too stringent
requirement, making it too easy for independent shareholders to veto the whitewash waivers,
thus presenting difficulties for change-in-control transactions to proceed, and discouraging
genuine transactions. We believe that instead of imposing a hard and fast rule, the
Securities and Futures Commission can continue to act as a gatekeeper to monitor the nature
of the change-of-control transactions and reserve the right to withhold the issue of a
whitewash waiver, as it presently does, even if it is approved by 50% of independent
shareholders. As for the potential abuse mentioned in paragraph 43, the Stock Exchange is
addressing the whole issue of shares offer at steep discount and there would be various
remedies set in place to protect independent shareholders’ interests.

Q.8 Do you agree that separate resolutions should be required for each of the underlying
whitewash transaction(s) and the whitewash waiver? If not, please give reasons.

We agree.

Q.9 Do you agree that the 75% voting threshold should apply to each resolution for the
underlying whitewash transaction(s) and the whitewash waiver? If not, please give reasons.

In light of our views that whitewash waivers’ voting threshold be maintained at 50%, the
voting threshold of the underlying whitewash transactions should be kept at 50% for
consistency.
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Q.19 Do you agree with the proposed new Notes 4 and 5 to Rule 12 an the consequential
changes relating to the new Note to Rue 8.6 and the new Note 6 to Rules 9.3 and 9.4? If
not, please give reasons.

We accept that accuracy of translations, either from English to Chinese or from Chinese to
English, is very important and needs to be assured. But as more and more Mainland
Chinese companies are listed in Hong Kong, many documents might first be written in Chinese
and then translated into English. In such cases, the Mainland Chinese directors however
might not be in a good language position to confirm the accuracy of the English translation.
(The reverse would apply to an entirely non-Chinese board.) We therefore suggest instead
of holding directors responsible for the accuracy of a language that they are not capable of,
the Executive can accept a confirmation by a professional translator given that the directors
will ultimately be responsible for all information as contained in announcement and circular
and such requirement shall only applicable to scalable transactions e.g. Very Substantial
Acquisition or Disposal and Reverse Takeover. Some members further take the view that given
that the directors are responsible for all announcements and circulars anyway, it is not
necessary to impose this requirement in particular, no such requirement is required for
announcements and circulars that are issued under the Listing Rules.

The above are views the Chamber has towards specific questions of the Consultation Paper.
We are happy to further discuss them with the SFC should it be necessary.

Yours sincerely,
For and on behalf of
The Chamber of Hong Kong Listed Companies

Mike Wong
Chief Executive Officer



